Het draait allemaal rond verantwoordelijkheid nemen
In deze uitdagende tijden waarbij iedereen geconfronteerd wordt met COVID-19, een coronavirus, is het allereerst belangrijk dat elk van ons zijn verantwoordelijkheid opneemt om verspreiding te voorkomen.
Het is van essentieel belang dat de aanbevelingen zoals het regelmatig wassen van de handen, mond en neus afdekken bij hoesten en niezen, het vermijden van nauw contact met zieke mensen en het reinigen en desinfecteren van vaak aangeraakte objecten & oppervlakken worden opgevolgd. Dit laatste is iets waar we in de professionele schoonmaaksector dagdagelijks mee worden geconfronteerd en waar we plichtsbewust ons steentje kunnen in bijdragen.
Op vandaag stellen we vast dat meer en meer mensen zich vastklampen aan de ‘veiligheid’ van desinfecterende producten, ze staan zelf in voor desinfectie of vragen aan het poetsteam om gebruik te maken van hun desinfectieproducten. Uiteraard hebben de commerciële spelers en hun marketingafdelingen snel ingespeeld op onze urgente behoefte aan desinfecterende producten en proberen ze consumenten te verleiden met slogans als ‘desinfecterend’ of ‘effectief tegen coronavirus’.
Wat u moet weten over desinfectieproducten en hun claims rond COVID-19
- moet minstens 99,9% effectief blijken uit tests onder toezicht in een goedgekeurd labo
- pas dan mag officieel een virus dodende claim op het label of in reclame
- wetenschappelijke bevestiging kan pas nadat testen tegen COVID-19 zijn uitgevoerd
- hiervoor is vrijgave van de virusstam nodig door de gezondheidsautoriteiten
Tot een paar dagen geleden alvast had niemand van de commerciële producenten met desinfectieproducten in vrije verkoop en dus voor iedereen beschikbaar, een stam van het nieuwe coronavirus verkregen om te testen of hun producten het virus doden, neen, ook Dettol niet…
Dit maakt dat tot op heden enkel geregistreerde en gericht geteste desinfectiemiddelen van ziekenhuiskwaliteit een waterdichte, 100% garantie bieden op het doden van COVID-19.
Het juiste desinfectiemiddel maakt nog geen correcte desinfectie.
Daarvoor is het noodzakelijk dat het desinfecterend product op de juiste manier wordt gebruikt. Hierbij is bijvoorbeeld van belang dat u rekening houdt met de nodige contacttijd, en die schommelt bij desinfectieproducten, van gemiddeld een paar minuten tot wel 10 minuten en meer. Veelal is dit ook de tijd dat het betreffende oppervlak of object volledig vochtig gehouden moet te worden.
Vaak weten particulieren dit niet, of te weinig, staan ze er niet bij stil of houden ze er geen rekening mee waardoor de ‘desinfectie’ een vals gevoel van veiligheid creëert. Wat reguliere, periodieke schoonmaakdiensten betreft is uitvoering op de correcte manier met inachtneming van de contacttijd meestal niet haalbaar, althans niet binnen de normaal voorziene tijdsspanne voor hun job.
U rest feitelijk enkel de vraag, is het nu wel of niet gedesinfecteerd?