Coronacrisis, wat doet het met uw mentaal welzijn?

COVID-19 en uw mentaal welzijn. 

De uitbraak van het coronavirus blijft wereldwijd de krantenkoppen domineren en heel wat mensen hebben of krijgen te maken met onzekerheid, om hun familie maar ook rond hun job. Gezondheidsproblemen en toenemende angst zorgen ervoor dat werknemers een groot risico lopen op stress, eenzaamheid, burn-out, isolatie en depressie.

Het negeren van de symptomen leidt alleen maar tot meer zelfdestructief gedrag en uiteindelijk tot een grotere daling van de productiviteit op de werkplek. Zelfs vóór de pandemie schatte de Wereldgezondheidsorganisatie dat depressie en angst de wereldeconomie jaarlijks 1 biljoen dollar kosten.

In deze moeilijke tijden moeten bedrijfsleiders dus meer dan ooit de geestelijke gezondheid van hun medewerkers ondersteunen.

Dit is niet alleen het juiste voor hun werknemers, maar ook voor hun bedrijf. In feite schat de WHO dat elke euro die wordt geïnvesteerd in ‘behandeling van veelvoorkomende psychische stoornissen’ uiteindelijk 4 euro zal opleveren door verbeterde gezondheid en productiviteit. Hier zijn alvast wat manieren waarop bedrijfsleiders het mentale welzijn van hun werknemers kunnen ondersteunen tijdens deze pandemie en daarna.

Coronacrisis en uw mentale gezondheid: praat erover!

Bedrijfsleiders hebben vandaag niet langer de keuze om al dan niet te pleiten voor geestelijke gezondheid. Ze moeten het probleem aanpakken, het lef hebben hun eigen uitdagingen te beschrijven en medewerkers aansporen om hulp te zoeken, bijvoorbeeld als ze zich eenzaam voelen door zelfisolatie of slopende angst over de verspreiding van of eventuele besmetting met COVID-19. Zie openheid en kwetsbaarheid als sterke punten, niet als zwakke punten, en bouw mee aan een weg naar transparantie.

Technologische oplossingen voor geestelijk welzijn ten tijde van coronacrisis

Vanwege het unieke karakter van de huidige situatie zijn sommige oplossingen voor geestelijke gezondheid duidelijk niet geschikt. Bedrijfsleiders kunnen medewerkers niet aanmoedigen om hun rapporten mee te nemen naar de koffiekamer, en ze kunnen ook geen bijeenkomsten organiseren om eventuele psychische problemen te bespreken. Echter, met het brede aanbod van beschikbare technologische en virtuele middelen, mag geen enkel bedrijf zich beperkt voelen in het aanbod. Een open en ondersteunende bedrijfscultuur met duidelijke informatie over waar en hoe men ondersteuning kan krijgen is op vandaag allemaal mogelijk, ook via de digitale werkplek. Maak gebruik van innovatieve digitale tools of stuur een bemoedigende e-mail, uw medewerkers verdienen uw aandacht en ondersteuning vandaag wellicht meer dan ooit.

Coronacrisis vraagt empathie

Koester een cultuur van openheid en inlevingsvermogen, niet alleen door uw eigen acties maar evenzeer door acties van uw medewerkers. Door vroege interventie kunt u problemen oplossen wanneer ze nog klein zijn. Probeer als zaakvoerder steeds de nodige empathie te integreren in al uw beslissingen, op vandaag met betrekking tot de opgelegde maatregelen inzake COVID-19 maar evenzeer ook los hiervan.

In deze ongekende tijden moeten bedrijfsleiders prioriteit geven aan het welzijn van hun werknemers en bovenal hun (geestelijke) gezondheid ondersteunen. Ongeacht waar de verschillende stressfactoren of bronnen liggen, als werkgever waak je over de veiligheid en gezondheid van je werknemers.

Professionele choonmaak, desinfectie en luchtbehandeling als tools

Erken de waarde van professionele schoonmaak, desinfectie en luchtbehandeling als noodzakelijke tools om de gezondheid en veiligheid van je werknemers, jezelf en je bedrijf te beschermen.

Wees bewust van het feit dat schoonmaak geen kost is maar een investering, iets wat nu trouwens meer dan ooit blijkt.

Benieuwd naar de effectieve, meetbare waarde van schoonmaak?

Op zoek naar een snelle & voordelige bio-desinfectie op ziekenhuisniveau, gecertificeerd en gevalideerd?

Of interesse in een gezonde en virusvrije luchtkwaliteit opdat veilig en productief gewerkt kan worden?

Contacteer ons! Advies inwinnen en erover praten kost geen geld.  Wij staan klaar om jullie te helpen.

Praten over jouw schoonmaak?

Wij maken graag tijd en komen bij u langs voor een gesprek. En het kost je niks!

Nieuwsbrief

Interessante lectuur? Mis ons volgende artikel niet!

Share This